Català   Castellano English

L’alta Garrotxa

L’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa és un territori de notable extensió (32.865 hectàrees) que, per la seva diversitat i singularitat és, sens dubte, l’espai més important del Prepirineu oriental.

El relleu de la zona és de tipus calcari i presenta una marcada abruptesa, amb un predomini de les valls profundes, voltades de cingleres i parets de roca. Aquest relleu tortuós és el que dóna nom a l’espai: les garrotxes són les “terres aspres i de mala petja”. El paisatge de l’Alta Garrotxa és veritablement espectacular, no ja només per la magnificència del relleu, sinó també per la seva coberta forestal, dominada pels alzinars i les rouredes.

L’Alta Garrotxa compta, a més, amb un important riquesa pel que fa al patrimoni cultural: jaciments, masies, llogarrets, ermites, places carboneres,… es dispersen per tot el territori i posen de manifest la importància que tingueren en el passat els assentaments humans i les activitats tradicionals, agrícoles i ramaderes daquesta zona.

32.864,57 hectàrees es troben actualment protegides pel Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i la Xarxa Natura 2000, en haver estat declarades Lloc d’Importància Comunitària i Zona d’Especial Protecció per les Aus.

La diversitat i la complexitat geomorfològica d’aquest espai natural protegit ha dibuixat un paisatge espectacular i ple de contrastos. Un paisatge abrupte i de difícil accés, una realitat que recull perfectament l’etimologia del mot garrotxa: terra aspra, trencada, de mala petja.

Webs d’interés:

www.altagarrotxa.org/ Consorci de l’alta Garrotxa. Web amb informació de tot tipus, itineraris, agenda cultural etcètera.

Comments are closed.