Català   Castellano English

Vall de Llémena

La Vall de Llémena deixa petxada

Vídeo Olot-TV

En aquest vídeo hi podràs trobar el reportatge de Olot-TV,  on podràs gaudir del paisatge, historia i activitats de la Vall del Llémena:

 

Webs d’Interés:

www.valldellemena.cat Web de la comunitat de municipis de la vall. Molt recomanable; molta informació, itineraris a peu i en BTT, oci, cultura i gastronomia, història…

https://amicsserrafinestres.wordpress.com/ Associació senderista que sobint organitza petites caminades i descobertes culturals per la zona de finestres.

 

La Vall de Llémena és un dels indrets naturals més ben conservats de les comarques gironines i a tan sols un pas de la ciutat de Girona. A cavall de dues comarques, entre el Gironès i la Garrotxa, i amb una superfície de 184 km2 delimita a l’oest per les serres de Finestres, Portelles, Rocacorba, el serrat de Cadalt i els pujols del Bruguerol, Montcal i Sant Medir.

La vall rep el seu nom de la riera de Llémena, element emblemàtic i de cohesió territorial, que travessa la vall des de la capçalera fins a la seva desembocadura en el Ter, al seu pas per Sant Gregori. A l’entorn de la riera gira la vida dels seus municipis, Canet d’Adri, Sant Aniol de Finestres, Sant Gregori i Sant Martí de Llémena, per on s’estenen petits pobles, antics veïnats i singulars masies en un marc de gran valor paisatgístic.

La combinació entre els camps de conreu, els diferents tipus de bosc, els cingles i la presència de l’aigua, conformen un paisatge harmònic modelat per la natura i els usos tradicionals dels seus recursos. Aquesta situació geogràfica, així com la bellesa del seu entorn, proporcionen les condicions idònies per a gaudir d’una gran diversitat de possibilitats lúdiques, culturals, esportives i gastronòmiques per a tots els públics.

La Vall de Llémena compta amb tres espais que pertanyen al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN): la muntanya de Rocacorba, el turó volcànic del puig de la Banya del Boc i la serra de Finestres que pertany a la zona volcànica de la Garrotxa. A més, el volcà del Puig d’Adri, els volcans del Clot de l’Omera i el Puig de la Banya del Boc, estan inclosos a l’inventari d’espais d’interès geològic. El Puig de les Medes es troba dins dels límits eruptius del parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa i és l’únic de la vall amb qualificació de Reserva Natural.

A banda de tots aquests espais protegits o inventariats, cal destacar altres espais d’interès natural i connectors definits en el Catàleg d’espais d’interès natural i paisatgístic de les comarques gironines elaborat i editat per la Diputació de Girona l’any 2009. En són exemples les castanyedes de les Encies i Siubès, els Cingles de Sant Roc i de Rocafesa, la Barroca, la muntanya de Sant Grau i el serrat de la Malesa.

La riquesa històrico-monumental de casals fortificats, castells, ermites i esglésies, combinades amb el paisatge rural i natural de la vall, fan d’aquest territori una destinació ideal per passejar, conèixer el seu patrimoni, els seus productes i la seva gastronomia.

A la vall trobem més d’una trentena d’edificis religioses entre esglésies, ermites i santuaris que conformen un ampli patrimoni de culte en el territori i que, és degut, a la multitud de pobles i parròquies que hi ha a la vall. Entre aquest patrimoni, més d’una quinzena d’esglésies, capelles i ermites conformen el llegat romànic de la vall.

La serra de Finestres és un indret força desconegut arreu de Catalunya tot i que està dins els límits del parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa. És la formació muntanyosa que tanca la Vall de Llémena i la separa de la vall de Santa Pau. Les seves peculiars formacions muntanyoses, congostos, fagedes, humides alzinedes, pobles i masos abandonats… la bellesa i serenor dels seus racons és indescriptible.

Destaquem indrets com el santuari de Santa Maria de Finestres, el castell de Finestres, el poble abandonat de Les Medes al peu del volcà del mateix nom, la impressionant formació rocosa anomenada el Pont del Diable i molts altres racons que podreu trobar en el recull d’excursions que us presentem més endavant.

 

 

Comments are closed.